Waarom een verzorgingstas/ luiertas

Als je een klein kindje hebt, is een verzorgingstas of een luiertas erg handig om te hebben. Als je een keer een dagje of een aantal uurtjes weg wilt met je kleine, is het handig om bepaalde dingen bij de hand te hebben.

Je kan hierbij denken aan de hoognodige dingen zoals luiers, maar er zijn ook nog veel andere dingen waar je een verzorgingstas voor kunt gebruiken. Onder aan deze pagina staat een checklist met dingen die je in je verzorgingstas kan doen.

Verzorgingstassen zijn er in verschillende soorten en maten en met diverse printen en kleurtjes. Voor iedereen wat wils dus.

Wat moet er in een verzorgingstas voor kinderen?

In een luiertas is het handig om in ieder geval de volgende dingen te hebben:

* Luiers (voor elke uur één luier, blijf je ongeveer drie uur weg, neem er dan drie mee)

* Vochtige billen doekjes

* Een droog doekje om de billetjes af te drogen

* handdoek of aankleedmat om je baby op te verschonen

* Reserve kleertjes voor een ongelukje

* Plastic zak om de eventuele vieze kleertjes in de doen

* Speeltje (knuffeltje of rammelaar)* Extra fopspeen* Spuugdoekje* Flessen (eventueel gevuld) * Flesje water* Slabber

* Kussen of zachte mat zodat je kleine kan liggen

* Deken

* Hydrofiel luiers voor over je schouder (als hij of zij moet boeren)

* Eventuele medicijnen die je kind gebruikt. Kinder paracetamol is altijd handig om bij je te hebben.

* Koekjes, rijstwafel of iets anders te knabbelen

* Billen crème

Als er nog ruimte over is, kan je natuurlijk ook je eigen spullen er bij in doen. Dit scheelt slepen met een extra handtas. Zorg ervoor dat de verzorgingstas voor kinderen handig ingedeeld is en dat je overal makkelijk en snel bij kan. Houdt de tas schoon en was hem regelmatig. Als je kindje wat ouder is, kan je ook een klein potje babyvoeding in je tas stoppen (denk aan een lepeltje, doe hier dan ook een boterhamzakje om).

Waar koop ik een luiertas

Bij alle babyzaken kan je een verzorgingstas voor kinderen kopen. Deze hebben vaak een bijpassend verschoon matje en er is een handige ruimte voor je flessen, zodat deze rechtop blijven staan. Bovendien zitten er diverse andere vakjes in. Bij tassenwinkels of lederwaren winkels verkopen ze ook vaak verzorgingtassen. Je kan natuurlijk ook een (vrij grote) eigen tas gebruiken, maar het nadeel is dat je dan de handigheid mist. Over verzorgingstassen zijn nagedacht en dat is niet voor niets.

Kleuren en printen

Als je een verzorgingstas koopt, hou er dan rekening mee dat de tas makkelijk te combineren is. De tas zal veelal aan je kinderwagen hangen, dus kijk of je een bijpassende kan krijgen. Een drukke luiertas staat vaak vreemd bij drukke kleding die je aan hebt. Een knalroze tas is leuk als je een meisje hebt, maar als je ooit nog een jongen krijgt, wil je dan waarschijnlijk weer een nieuwe. Koop daarom een basic kleur.

Let op!

Als je een verzorgingstas koopt, let er dan op of jij de indeling handig vindt. Dit ligt er ook aan hoeveel kinderen je hebt. Is de schouderband verstelbaar (papa zal er ook mee lopen) en zit er een schouderband aan voor de langere stukken? Is de tas stevig en makkelijk schoon te maken als er een keer wat mis gaat?