Kinderstoel

De eerste maanden van zijn of haar leven zal je kindje waarschijnlijk borstvoeding of flesvoeding krijgen. Na een maand of vier krijgt je kindje zijn eerste fruithapje, een heel spektakel op zich.

Daarna stap je waarschijnlijk over op potjes en het wordt steeds lastiger om je kindje te voeden terwijl hij op je schoot zit. Grijpgrage handjes willen spelen met het lepeltje en je kindje gaat meer en meer bewegen, zodat het lastig wordt om hem of haar vast te houden. Je hebt dan immers maar één hand vrij om te voeden!

Zodra je kindje goed zelfstandig gaat zitten, kan je een kinderstoel in gebruik nemen, maar zeker in het begin is de kans groot dat je het gevoel hebt dat de stoel gigantisch is en je baby erg klein! Je kleine kan daarom nog niet lekker zitten en bovendien is er een kans dat hij of zij onderuit glijdt.

Een stoelverkleiner kan dan uitkomst bieden.

Stoelverkleiner

Een stoelverkleiner is een soort kussen die je in een kinderstoel legt om hem (tijdelijk) kleiner te maken. Je kan het vergelijken met een tuinstoel kussen. Een stoelverkleiner is vaak van universeel formaat, maar er bestaan voor bijna elke kinderstoel speciale stoelverkleiners, zodat je zeker weet dat de stoelverkleiner goed past. Vaak is een stoelverkleiner gemaakt van een zachte stof, zodat je baby lekker zit en niet kan weg glijden. Meestal kan je een stoelverkleiner simpel met een vochtig doekje schoonmaken, maar er zijn ook stoelverkleiners waarvan je de hoes kan wassen om hem schoon te maken. Met een goede slabber voorkom je veel troep, maar kinderen voeden gaat bijna nooit gepaard zonder vlekjes. Bedenk daarom goed wat voor jou handig is!

Als je een stoelverkleiner in gebruik wilt gaan nemen, zet je altijd eerste de stoelverkleiner in de stoel en daarna pas je kindje. Let erop dat eventuele gespjes wel gewoon dicht kunnen als de stoelverkleiner in je kinderstoel zit. Kijk of je baby niet te strak in de stoel zit, anders zit het niet lekker. Tijdens het eten zet het buikje van je kindje nog een beetje extra uit, dus hier moet ook ruimte voor zijn.

Stoelverkleiner kopen

Een stoelverkleiner kan je in een babyspeciaalzaak of online kopen. Kijk allereerst of de stoelverkleiner in jouw kinderstoel past en kijk of eventuele gespjes nog dicht kunnen. Laat je bij twijfel altijd informeren door de verkoopster en denk goed na wat handig is. Een stoelverkleiner kan er leuk en schattig uit zien, maar het gaat er vooral om dat het praktisch is. Je wilt immers je kinderstoel op maat maken voor je kindje.

Kleuren en printen stoelverkleiner

Stoelverkleiners zijn er in vele materialen en printen. Er zijn egale kleuren, drukke printen, kindvriendelijke printen (bijvoorbeeld beestjes) en complete vormen (je baby kan bijvoorbeeld bij een ‘beer’ op schoot zitten). Bedenk goed wat handig is en welke kleuren in je inrichting staan. Vergeet niet dat je kindje de stoelverkleiner niet ziet als hij of zij erin zit, dus daar hoef je bijna geen rekening mee te houden.

Merken stoelverkleiners

De meeste kinderstoelen fabrikanten hebben hun eigen stoelverkleiners op de markt, maar er zijn ook genoeg universele stoelverkleiners. Deze zijn iets goedkoper, maar de kans is wel aanwezig dat de verkleiner niet goed past. Deze stoelverkleiners zijn niet van een bepaald merk, maar worden qua naam vaak aangeduid met een omschrijving (BV Lak bruin of velour funny bear). Een stoelverkleiner wordt vaak maar enkele maanden gebruikt.