Wat is een draagzak

Een draagzak is een soort rugzak die je op je buik draagt. Zeker bij pasgeboren baby’s is het belangrijk dat hij of zij op de buik gedragen wordt, uit veiligheidsoverwegingen. Als je baby goed kan zitten, kan je een draagzak kopen die op de rug gedragen kan worden.

In grote delen van de wereld draagt een moeder haar baby hele dagen bij zich. Denk aan landen als Afrika waar baby’s met een doek omgebonden worden en gewoon met hun moeder mee gaan als ze gaan werken.

Ook in Nederland komt het veel voor. Baby’s kunnen zelf aangeven of ze het prettig vinden om bij je te zijn. Als je baby veel aan het huilen is, of zich regelmatig helemaal uitstrekt, geeft hij aan dat hij graag dicht bij je wil zijn. Jouw ademhaling , lichaamswarmte en hartslag brengen hem tot rust. Hij heeft deze geluiden immers ook negen maanden lang in je buik gehoord.

Wat is een comfortabele draagzak?

Draagzakken zijn er in vele vormen en maten. Er zijn bijvoorbeeld draagdoeken. Dit zijn smalle, lange doeken je met een knooptechniek vast maakt (oefen dit goed, voordat je je baby op deze manier mee neemt!), er zijn draagzakken voor op de buik en rug, maar ook voor op je heupen. Wat jij een comfortabele draagzak vind is niet alleen voor jou persoonlijk, maar ook voor je kindje. Elke soort draagzak heeft zijn voor en nadelen. Misschien vind je kindje het wel niets om achter op je rug te zitten, terwijl jij het juist wel prettig vind. Het is daarom belangrijk om goed uit te proberen wat voor jullie een comfortabele draagzak is. Kinderen die rustig worden van je hartslag, vinden een draagzak voor de buik vaak comfortabel. Nieuwsgierige kindjes vinden het misschien leuker op je rug. Een heupdrager gebruik je vaak pas bij een ouder kindje, dit wordt voor jonge kinderen zeker niet aangeraden.

Tips voor comfortabele draagzak

* Je kindje mag nooit opzij gaan hangen in een drager

* Is er voldoende vrije ruimte voor armpjes en beentjes?

* Probeer in de winkel diverse draagzakken uit (liefst met baby). Zorg ervoor dat je altijd één hand vrij kan houden. De andere kan je gebruiken om de baby te ondersteunen

* Let erop dat een buikdrager aan veiligheidseisen moet voldoen (Europese norm NEN-EN-13209-2)

* Een buikdrager moet in hoogte verstelbaar zijn

Veiligheid comfortabele draagzak

* Let er goed op dat minder ziet als je je baby op je buik draagt.

* De gewichtsverdeling van je lichaam veranderd, waardoor je sneller omvalt. Let hierop!

* Controleer goed alle sluitingen, laat ze de eerste keer ook door iemand anders controleren.

* Ga geen gevaarlijke activiteiten doen terwijl je je baby draagt

* Gebruik geen draagzak in de auto of op de fiets

* Als je voorover bukt, houdt dan je baby stevig vast

* Doe eerste de drager om, doe daarna pas je baby erin

Oefenen comfortabele draagzak

Voordat je met je kindje gaat wandelen, is het belangrijk om een paar keer te oefenen met een pop of een knuffel. Je kan dan goed bepalen wat lekker zit. Ga pas met je kindje aan de slag als je goed uitgerust bent en tijd hebt. De eerste keer kan het wat geduld vragen. Gebruik een spiegel om te bepalen of je kindje niet scheef hangt en ondersteun hem of haar de eerste paar keer goed.