Babyschommel

Baby’s worden vaak rustig van bewegingen. Toen je baby nog in de buik zat, was hij niet anders gewend. Doordat de aanstaande moeder liep en andere dingen deed, werd de kleine automatisch in slaap gewiegd.

Tijdens een zwangerschap worden de meeste baby’s wakker op het moment dat de aanstaande moeder rustig zit. De rustgevende bewegingen zijn dan immers weg.

Als de baby eenmaal is geboren, moet hij eraan wennen dat de wereld in principe stil staat. Veel baby’s ervaren dit als onprettig en worden pas rustig als de wieg, wipstoel of kinderwagen beweegt. Ook een wiegende beweging in de armen vinden baby’s prettig.

Helaas is dit niet altijd mogelijk en daarbij willen de ouders ook wel eens rust van het eeuwige gewiebel. Daarom is er een babyschommel uitgevonden.

Hoe werkt een babyschommel?

Een babyschommel is te vergelijken met een wipstoeltje, maar hier beweegt de kleine zelf heen en weer. Een babyschommel wiegt zelf heen en weer door een mechanisme. Vaak zijn er diverse standen op een babyschommel en ook meerdere rustgevende geluidjes. Soms is de babyschommel in het bezit van een boog met speelgoed eraan, zodat je kindje ook nog afgeleid wordt.

Het is belangrijk om je kindje goed vast te maken, zodat hij of zij er niet uitvalt. Een babyschommel is in meerdere varianten en in meerdere prijsklassen te verkrijgen. Kijk goed naar de voor en nadelen en bedenk of jij wel een babyschommel met veel poes pas wilt. Kinderen vinden de wiegende beweging vaak al prettig genoeg en heeft zeker de eerste maanden genoeg aan het rondkijken in de woonkamer. Als je hem dan gaat afleiden met speelgoed en muziekjes, kan het zijn dat je kindje overprikkelt raakt. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een babyschommel vrij veel ruimte inneemt. Hij moet een stukje van de muur geplaatst worden, omdat hij anders tijdens het schommelen steeds tegen de muur aan komt.

Babyschommel voor buiten

De meeste babyschommels zijn gemaakt voor binnen, maar als je kindje ouder wordt en zelf kan zitten, kan je hem of haar ook buiten in de babyschommel zetten. Er zijn ook speciale babyschommels te koop speciaal voor buiten. Deze bestaan met en zonder mechanisme. De babyschommels voor buiten zonder mechanisme zijn eigenlijk gewone schommels die je ook voor oudere kinderen kan kopen. Er zit echter een kinderzitje in, die te vergelijken is met een zitje van een kinderstoel. Hierdoor is het een stuk veiliger voor je kindje om buiten te schommelen.

Babyschommel veiligheid

Hoewel je kindje vast gemaakt zit, is het belangrijk om je kindje NOOIT alleen te laten als hij of zij in de schommel zit. De ontwikkeling van kinderen gaat hard en er zijn meerdere kinderen die maniertjes hebben gevonden om zelf uit een schommelstoel te komen. Zeker bij een buitenschommel is dit van belang, omdat deze schommelstoelen vaak minder stevig zijn en je kindje minder goed vast zit.

Waar koop ik een babyschommel

Een babyschommel koop je bij een baby speciaalzaak. Laat je goed informeren over de diverse mogelijkheden en probeer om zo nuchter mogelijk te kijken. Schommelstoelen zijn niet goedkoop en niet elk kindje vind het prettig. Je kan schommelstoelen ook vaak tweedehands kopen, maar let hier goed op de kwaliteit en kijk na of de babyschommel nog wel aan de veiligheidsvoorschriften voldoet.