Aankleedkussen

Wat is een aankleedkussen en waar gebruik je het voor?

Een aankleedkussen is een kussen die je meestal op de commode legt om je kindje makkelijk te kunnen verschonen. Doordat de randen een beetje opstaan, is de kans kleiner dat je kindje zich omrolt en eraf valt.

Om een aankleedkussen doe je een hoes, in de juiste maat. Deze zijn te koop in badstof, jersey of andere materialen. Het is te vergelijken met een hoeslaken, alleen een stuk kleiner. Het is aan te raden om over de hoes een extra bescherming te leggen, zoals een handdoek of een hydrofiel luier. Op die manier hoef je niet dagelijks de hoes te verschonen.

Een aankleedkussen is zacht en zo ligt je baby ook lekker als je hem of haar gaat verschonen.

Waar let ik op bij het kopen?

Als je een aankleedkussen gaat kopen, zal je zien dat er voornamelijk standaard maten zijn en dat de aankleedkussens bij meerdere winkels te koop zijn. Het is handig om twee aankleedkussens te hebben, dan kan je er één op de commode leggen en één beneden. Je hoeft dan niet telkens naar boven om je kindje te verschonen. Per aankleedkussen heb je ongeveer drie hoeslakens nodig. Zorg dat je luiers, billendoekjes en eventueel billencrème bij de hand hebt. Aankleedkussens zijn veelal gemaakt van schuim en er zit een waterbestendige (niet verwijderbare) hoes omheen. Leg hier niet direct je kindje op (zonder hoes), want dit ligt niet zo lekker. Zeker in de zomer niet, dan gaat broeien en een beweging kan dan pijnlijk zijn. In de winter zal de stof koud aanvoelen, wat ook niet prettig is voor je kindje.

Hoelang gebruik ik een aankleedkussen?

Zolang je kindje nog niet zindelijk is, gebruik je een aankleedkussen. Niet alleen voor het verschonen, maar ook voor het aan en uitkleden van je kleine. Na verloop van tijd kan je kindje op het kussen gaan staan, zodat het makkelijker wordt om hem of haar aan te kleden en uit te kleden. Een wasbakje naast je aankleedkussen is ook erg handig, voor de echte grote ongelukjes. Je kan dan met een washandje zo alles schoon maken, terwijl je kindje rustig ligt.

Veiligheid bij een aankleedkussen

Laat je baby of kindje NOOIT alleen als hij of zij op het aankleedkussen ligt. De kans dat je kleine zich gaat omrollen en eraf valt is groot. Blijf er altijd recht voor staan en moet je echt even de kamer uit, zet je kleine dan in bed of op de grond. Het is daarom belangrijk om alles bij de hand te hebben (zoals luiers, kleertjes enzovoort), zodat je in principe niet weg hoeft.

Reinigen aankleedkussen

De hoeslakens en hydrofiele handdoeken kan je gewoon in de wasmachine wassen. Als er echte vlekken in zitten, was het dan op kookwas om de bacteriën goed weg te krijgen. Het aankleedkussen kan je met een vochtige doek met wat allesreiniger makkelijk schoon maken. Goed laten drogen voordat je er een nieuwe hoes om doet.